вторник, 23 июля 2013 г.

ЄДБО - хто кому надає послуги ?



Прекрасная штука - единая государственная база по вопросам образования.  Все все про всех знают ! Теперь и мышь не проскочит ! Идея хороша. 

Для справки. Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - Єдина база) є автоматизованою системою збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг з метою забезпечення потреби фізичних та юридичних осіб.


Но возникают некоторые вопросы. Зачем и для чего создана эта  база ? Кому от нее должно стать лучше жить и работать ?  Давно известно, что новая система создается,  когда старая уже не может выполнять необходимые функции.  Для получения исчерпывающего ответа я обратился с запросом на предоставление открытой информации в МОН Украины. Ответ пришел на удивление быстро. Не прошло и пяти дней. Посмотрим, что там полезного ....

Текст запроса

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 13 липня 2011 р. N 752
Київ  Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти 

Питання


Надайте будь ласка ПОВНИЙ перелік послуг, які може отримати фізична та юридична особа від ЄДБО ? та умови отримання таких послуг. Також надайте посилання на офіційний документ, що регламентує надання та отримання таких послуг
В постанові перелічено для чого використовується ЄДБО. Але, це не є послугами в загальновизнаному розумінні. (дивись нижче)

Наприклад, ВНЗ має платити за те, що він вносить дані в базу, яку він не застосовує для своїх потреб.

По́слуги — це дії, результат яких споживається в процесі їх надання. Вони становлять собою діяльність індивіда на користь іншої особи. «Цілеспрямована діяльність, результати якої мають прояв в корисному ефекті».


ОФИЦИАЛЬНЫЙ ОТВЕТ 
_____________________________________________________________________

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Державне підприємство «Інфоресурс»
03057, м. Київ, вул. О. Довженка, 3, тел. (044)239-86-20, факс (044)239-86-16. Код ЄДРПОУ 37533381
18.07.2013 № 01.01-14/480

Богачкову Ю. М.
ebogun@gmail.com


Про розгляд звернення

Розглянувши за дорученням Міністерства освіти і науки України, у межах компетенції, Ваше звернення щодо послуг Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі – Єдина база), повідомляємо.

Єдина база створена та функціонує на підставі Указу Президента України від 30 вересня 2010 р. № 926 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні», розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 березня 2011 р. № 192-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2011 році Року освіти та інформаційного суспільства», постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 р. № 752 «Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти», постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 р. № 926 «Про внесення змін до Положення про Державну акредитаційну комісію», наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 29.09.2011 № 1126 «Про затвердження Тимчасового порядку формування та функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти» тощо.

Єдина база – це автоматизована система збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг. Вона містить сукупність адміністративних, програмних та апаратних засобів, які на основі сучасних інформаційних технологій утворюють єдине інтегроване інформаційне середовище України у галузі освіти, що забезпечує повноту, достовірність, цілісність та актуальність відомостей та даних про освіту, створює надійні механізми захисту інформації та обмежує доступ до неї згідно законодавства України.

Дана база є єдиним джерелом даних, що використовуються під час виготовлення документів про освіту державного зразка, вчені звання та наукові ступені, ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію, учнівських (студентських) квитків.

До Єдиної бази, як до унікальної системи реєстрації, верифікації та обробки даних, підключено близько 1 500 вищих навчальних закладів та їх відокремлених структурних підрозділів, внесено дані щодо майже трьох мільйонів учасників освітнього процесу.

Розпочато процес підключення професійно-технічних навчальних закладів та обласних управлінь (департаментів) освіти і науки.

Функції та системи Єдиної бази постійно удосконалюються.
Для прикладу, у цьому році планується запровадження автоматизованої системи підтвердження пільгового статусу студента при продажу проїзного/перевізного документу (квитка) в касах (терміналах) Державної адміністрації залізничного транспорту України за допомогою Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Вже на сьогодні, Єдина база оптимізує та полегшує роботу навчальних закладів, забезпечує їх актуальною, повною та достовірною інформацією щодо вступників, надавачів та отримувачів освітніх послуг. Навчальні заклади формують у Єдиній базі відомості та дані щодо переведення, відрахування, поновлення студентів, статистичну звітність тощо.

З метою полегшення роботи приймальних комісій та унеможливлення втручання суб’єктивних чинників до процесу зарахування на навчання, рейтингові списки, списки рекомендованих до зарахування та накази про зарахування вступників формуються приймальними комісіями в Єдиній базі.
За допомогою Єдиної бази приймальні комісії здійснюють перевірку достовірності даних, поданих вступником для участі у конкурсному відборі.

Крім того, Єдина база є основою роботи системи дистанційного подання вступниками електронних заяв на участь в конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, що також спрощує роботу приймальних комісій вищих навчальних закладів та надає вступникам більше можливостей для реалізації права на освіту.

Звертаємо Вашу увагу, що станом на 9 годину ранку 18 липня 2013 року, за даними Єдиної бази, у вищих навчальних закладах України зареєстровано 1 633 000 заяв про участь у конкурсному відборі від 539 200 вступників, з яких 425 400 подано в електронному вигляді.

За даними Єдиної бази здійснюється інформування громадськості про подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації, зокрема в інформаційній системі «Конкурс».

Останні два роки, завдяки Єдиній базі, громадськість має можливість щоденно отримувати оперативні статистичні данні про хід вступної кампанії до вищих навчальних закладів I – IV рівнів акредитації, що оприлюднюються на офіційному інтернет-сайті Міністерства освіти і науки України.


Директор                                                                                                                       В. Б. Підліснюк

_____________________________________________________________

Попытаемся разобрать что нам ответили. 

  1. Предмет договора с ДП "Инфоресурс"  (взято с сайта Инфоресурс) 

1.1.      Розпорядник ЄДЕБО зобов’язується надати Навчальному закладу адміністративно-технічні послуги з організації та підтримання доступу до ЄДЕБО (далі – послуги) з метою внесення повних та достовірних відомостей та даних щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг, а Навчальний заклад зобов’язується прийняти та оплатити такі послуги у порядку та на умовах, визначених Договором.

Очень удачно разделено. Вроде как ДП "Инфоресурс" отвечает за технические вопросы подключения и работы с базой. Тогда, кто же отвечает за предоставление самих информационных услуг ? С кем заключается договор ? Что-то не просматривается. Если я плачу провайдеру за подключение к интернет, то это не означает, что я тем самым оплачиваю получение услуг с конкретного сайта !!.

В данном случае,  логичен был бы договор с  МОН на оказание информационных услуг, а с ДП "Инфоресурс", на оказание технических. Иначе получается, что информационные услуги оказываються сами собой.  Очень странно!

4. Держателем (володільцем) Єдиної бази є МОНмолодьспорт, яке 
здійснює контроль за забезпеченням захисту даних,  що містяться  в 
Єдиній  базі,  затверджує порядок її формування та функціонування, 
виконує інші функції із забезпечення функціонування Єдиної бази. 

     Адміністратором (розпорядником)  Єдиної   бази   є   державне 
підприємство   "Інфоресурс",   що  належить  до  сфери  управління 
МОНмолодьспорту,  забезпечує формування та  функціонування  Єдиної 
бази,   а   також   здійснює  заходи  щодо  збирання,  реєстрації, 
накопичення,  зберігання,  адаптування, внесення змін, поновлення, 
використання,  поширення (розповсюдження, передачі), оброблення та 
захисту даних, що містяться в Єдиній базі. 

Источник http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/752-2011-%D0%BF 
Источник http://www.inforesurs.gov.ua/uploads/posts/2013-06/1371133889_mon-392.jpg

1. Погодитися з пропозицією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту щодо створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти, складовими частинами якої є первинні дані, що містяться у державній інформаційно-виробничій системі для інформаційного та документарного забезпечення фізичних і юридичних осіб даними з питань освіти, створеній відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 липня 2004 р. N 841 ( 841-2004-п ) "Про створення та впровадження державної інформаційно-виробничої системи в галузі освіти" (Офіційний вісник України, 2004 р., N 27, ст. 1780), Державному реєстрі вищих навчальних закладів, створеному відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 березня 2006 р. N 329 ( 329-2006-п ) "Питання державної реєстрації вищих навчальних закладів" (Офіційний вісник України, 2006 р., N 11, ст. 754), і електронній базі персональних даних та результатів зовнішнього незалежного оцінювання національної системи оцінювання якості освіти.

Источник http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/752-2011-%D0%BF

Получается, что на основе нескольких баз создается одна. Причем, на те были предусмотрены средства в госбюджете, а на эту, уже нет.


Идем по тексту ответа. Общие слова пропускаем. Там информации нет. Смотрим на услуги. 
  1. Дана база є єдиним джерелом даних, що використовуються під час виготовлення документів про освіту державного зразка, вчені звання та наукові ступені, ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію, учнівських (студентських) квитків.   Зачем нужен  единый источник данных ? Почему ВУЗы должны за это платить ?
  2. Вже на сьогодні, Єдина база оптимізує та полегшує роботу навчальних закладів, забезпечує їх актуальною, повною та достовірною інформацією щодо вступників, надавачів та отримувачів освітніх послуг. Навчальні заклади формують у Єдиній базі відомості та дані щодо переведення, відрахування, поновлення студентів, статистичну звітність тощо.    В чем конкретно упрощение работы приемных комиссий ? Вроде как работы прибавилось в два раза. Да еще и драконовские строгости по срокам внесения данных и их достоверности. Какую необходимую информацию может дать вузу ЕДБО ? 
  3. З метою полегшення роботи приймальних комісій та унеможливлення втручання суб’єктивних чинників до процесу зарахування на навчання, рейтингові списки, списки рекомендованих до зарахування та накази про зарахування вступників формуються приймальними комісіями в Єдиній базі. Очень хорошо. 
  4. Крім того, Єдина база є основою роботи системи дистанційного подання вступниками електронних заяв на участь в конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, що також спрощує роботу приймальних комісій вищих навчальних закладів та надає вступникам більше можливостей для реалізації права на освіту.  Это слегка навязанная услуга. Каждый вуз может это организовать самостоятельно, если считает необходимым. 
  5. За даними Єдиної бази здійснюється інформування громадськості про подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації, зокрема в інформаційній системі «Конкурс».  Система "Конкурс" вполне с этим справляется. 
Итог .
  1. Зачем и для чего создана эта  база ?   Для облегчения жизни чиновников за  счет  существенной дополнительной нагрузки на вузы в виде работы, технических, организационных и финансовых затрат. 
  2. Получен ли ответ на главный в опрос  "ПОВНИЙ перелік послуг, які може отримати фізична та юридична особа від ЄДБО ? надайте посилання на офіційний документ, що регламентує надання та отримання таких послуг  НЕТ!.  Полного перечня услуг нет. Нет и ссылки на документ, который регламентирует оказание этих услуг. Более того, очевидно, что нам пытаются представить технический доступ  к ресурсу, вместо самой услуги.  Причем, это все в форме предложения, от которого нельзя отказаться . 
Это мое личное мнение.  В попытке понять куда уходят деньги налогоплательщиков.  
Если Вы поддерживаете мое мнение,  жмите  +1 или поделиться  или другие лайки.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

А что Вы думаете по этому поводу ?